Pyt. 1

Ile razy dziennie jesz albo pijesz, nawet w małych ilościach, coś kwaśnego?

Pyt. 2a

Ile razy dziennie jesz, nawet w małych ilościach, świeże owoce?

Pyt. 2b

Ile razy dziennie pijesz, nawet w małych ilościach, sok owocowy lub warzywny?

Pyt. 2c

Ile razy dziennie pijesz, nawet w małych ilościach, napoje niegazowane lub napoje gazowane?

Pyt. 2d

Ile razy dziennie pijesz, nawet w małych ilościach, napoje energetyczne lub izotoniczne?

Pyt. 3

Czy regularnie szczotkujesz zęby przed upływem 1 godziny od spożycia ostatniego posiłku?

Pyt. 4

Czy pijąc napoje przepłukujesz nimi jamę ustną, przetrzymujesz je w ustach?

Choć sami możemy nie być w stanie zauważyć następstw kwasowej erozji szkliwa, to badający nas lekarz dentysta oceni zęby pod kątem obecności jej wczesnych oznak, równocześnie sprawdzając, czy jest obecna próchnica lub ból zębów.

Nawet jeśli dzisiaj nasze zęby wyglądają na zdrowe, można zidentyfikować 5 obszarów, w których są szczególnie narażone na ryzyko, w konsekwencji mogą stać się:

Następstwa kwasowej erozji szkliwa

1

Słabe

kwas ze spożywanych na co dzień pokarmów i napojów potrafi osłabić szkliwo, czyniąc je bardziej podatnym na ścieranie.

2

Cienkie

w miarę gdy szkliwo ulegać będzie starciu, zęby mogą stawać się wyraźnie cieńsze

3

Przezroczyste

w miarę gdy warstwa szkliwa będzie stawać się cieńsza, brzegi zębów mogą stawać się przezroczyste

4

Żółte

w miarę ścierania się osłabionego szkliwa, może zacząć być widoczna przez nie znajdująca się pod spodem zębina, mająca ciemniejsze, bardziej żółte zabarwienie

5

Matowe

w miarę ścierania się szkliwa, zęby mogą utracić blask i nabrać matowego wyglądu

Z upływem czasu, skutki te mogą się nie tylko stopniowo pogłębiać, ale zęby mogą stać się wrażliwe, z powodu zaniku ochronnej warstwy szkliwa i odsłonięcia znajdującej się pod spodem zębiny. Już dzisiaj możemy zacząć chronić nasze zęby, po to by przeciwdziałać pogłębieniu się kwasowej erozji szkliwa.

Dieta bogata w kwasy, która może narazić Twoje zęby – to dużo łatwiejsze niż myślisz. Wystarczą tylko 4 sytuacje do kontaktu z kwaśnymi produktami dziennie, by narazić szkliwo na kwasową erozję.

Nie chodzi tylko o napoje gazowane, kawę czy wino; zaskakująca może okazać się informacja, że dotyczy to nawet zdrowszych alternatyw np. o owoców, soków owocowych, wody gazowanej z cytryną, dressingów do sałatek, które wszystkie mogą narażać nas na sytuacje kontaktu z kwaśnymi produktami w codziennej diecie.

Jeśli jemy zdrowo, nie zmieniajmy jadłospisu, ale dopilnujmy, by chronić nasze cenne szkliwo.

Jedz owoce bez obaw, pozwól by bąbelki w napoju gazowanym dodały Ci wigoru, świętuj życie kieliszkiem szampana, wiedząc, że nasze zęby mogą być zabezpieczone na przyszłość.

koktajl z mango

sok z cytryny

wino

napoje izotoniczne lub

energetyczne

tonik

napoje gazowane

pomarańcze

śliwki

herbata mrożona

truskawki

sok grejpfrutowy

ocet

dżem jabłkowy

sok jabłkowy

dressing do sałatek

sok pomarańczowy

białe wino

pomidory

piwo korzenne

miód

ketchup

warzywa

rodzynki bezpestkowe

witamina C w tabletkach

piwo

jogurt cytrynowy

gruszki

sok z marchwi

herbata (czarna)

sok z buraków

 

siadłe mleko

jogurt naturalny

pomarańczowy jogurt pitny

jogurt z probiotykami

banany

surowa marchewka

jajka

mleko pełnotłuste