Erozyjne ubytki zębów, powszechnie znane jako erozja szkliwa, to coraz częstszy problem, który może się szybko przerodzić w kolejne, poważne zagrożenie dla długofalowego zdrowia naszych zębów – to prawdziwe wyzwanie dla XXI wieku, choć niewiele osób o nim słyszało.

Przełomowe badanie ujawniło, że przyczyną erozji szkliwa może być współczesna, bogata w kwaśne pokarmy i napoje dieta.

Jak brzmi Kwaśna Prawda?
Oznaki ubytków erozyjnych w uzębieniu są obecne u 1 na 3 dorosłych

Wiadomo, że erozja szkliwa nasila się wraz z upływem czasu. Wyniki badania są jeszcze bardziej znamienne, bowiem pokazują, że nawet u 30% dorosłych (18-35-latków) są już obecne pewne oznaki.

Choć sami nie jesteśmy w stanie zobaczyć wczesnych oznak erozji szkliwa, to badający nas lekarz dentysta może ocenić zęby pod kątem obecności próchnicy i bólu zębów, a także następujących 5 oznak kwasowej erozji szkliwa: osłabione, cienkie, przeźroczyste, żółte i matowe szkliwo.

Współczesna, bogata w kwasy dieta, może narażać zęby bardziej, niż mogłoby Ci się wydawać.

Wystarczą tylko 4 sytuacje dziennie kontaktu z kwaśnymi produktami, by narazić szkliwo na kwasową erozję.

Nie chodzi tylko o napoje gazowane, kawę czy wino; zaskakująca może okazać się informacja, że dotyczy to nawet zdrowszych alternatyw np. owoców, soków owocowych, wody gazowanej z cytryną, dressingów do sałatek, które wszystkie mogą narażać nas na sytuacje kontaktu z kwaśnymi produktami w codziennej diecie.

Ujawniamy, w jaki sposób współczesna dieta może oddziaływać na nasze zęby. Taka jest KWAŚNA PRAWDA.

Szkliwo i
kwasowa erozja

Szkliwo to biała, bogata w substancje mineralne, zewnętrzna warstwa zębów. Jest nie tylko mocna – to najtwardsza substancja w naszym organizmie. Niespodziewanie jednak, szkliwo mogą osłabić lub rozmiękczyć kwasy zawarte w spożywanych przez nas każdego dnia pokarmach i napojach. Jeśli szkliwo ulegnie osłabieniu, będzie się łatwiej ścierać. Z upływem czasu, może stawać się stopniowo coraz cieńsze, bardziej matowe i przezroczyste, ujawniając obecną pod spodem żółtą warstwę. To tylko niektóre z następstw kwasowej erozji szkliwa.

Erozyjny ubytek tkanek zębów można opisać jako ubytek substancji zęba (tzn. szkliwa) różniący się on od próchnicy. Może do niego dojść na skutek ekspozycji zębów na oddziaływanie czynników mechanicznych (np. zgrzytania) lub chemicznych (np. kwasu obecnego w pożywieniu). Erozyjne ubytki tkanek zębów, znane także jako erozja szkliwa, to inaczej starcie szkliwa, do którego często dochodzi na skutek działania kwasów zawartych w pożywieniu.

Marka ProSzkliwo została stworzona, by zabezpieczyć nasze zęby na przyszłość.

Uważamy, że każdy, niezależnie od wieku, powinien mieć mocne, zdrowe i piękne zęby, jednocześnie czerpiąc przyjemność ze spożywania pysznych, zdrowych pokarmów i napojów przez całe życie.

Rozesłaliśmy zatem po świecie reporterów z zadaniem poznania prawdy o problemie kwasowej erozji szkliwa. Zachęceni przełomowymi wynikami nowego badania, ujawnią w jaki sposób erozja kwasowa może nas wszystkich dotknąć oraz co możemy zrobić, by się uchronić przed tym coraz powszechniejszym zagrożeniem dla naszych zębów.

Odkryją KWAŚNĄ PRAWDĘ dzięki pomocy lekarzy dentystów, naukowców, sadowników owoców, kiperów oraz tych z nas, którzy pragną czerpać przyjemność z codziennej, zdrowej diety i nie chcą w niej żadnych zmian.

Wysłaliśmy reporterów aby odnaleźli na świecie prawdę o Kwasowej Erozji Szkliwa